Superżywność to najzdrowsze na świecie produkty. Poprawiają stan zdrowia i usprawniają funkcjonowanie organizmu. Mają bardzo wysoką wartość odżywczą – dostarczają wielu cennych witamin, minerałów, enzymów, aminokwasów czy kwasów tłuszczowych omega-3. Te bioaktywne składniki pokarmowe chronią przed wieloma chorobami i mają działanie antyoksydacyjne, przez co mogą nawet wydłużyć życie. Sante ma bogate portfolio produktów zaliczanych do superfood, bo misją firmy jest dostarczanie żywności najwyższej jakości, mającej dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie.
Co to jest superżywność?
Super-żywność (ang. superfoods) to produkty, których korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu, został udowodniony naukowo. Jest to więc żywność o bardzo wysokich naturalnych wartościach odżywczych, zarazem wykazująca prozdrowotny wpływ na organizm. Według Dawida Wolfe’a, autora książki „Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości”, superfood należy postrzegać jako medycynę i pokarm przyszłości. Już Hipokrates (460-370 p.n.e.) twierdził: „Niech twoje pożywienie będzie dla ciebie lekarstwem”. Współczesna nauka potwierdza, że ojciec medycyny się nie mylił. Superżywność ma cechy i pokarmu, i lekarstwa – w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia może radykalnie podwyższyć poziom naszej witalności i kompleksowo odżywić nasz organizm. Z tego względu w portfolio Sante znajduje się wiele produktów zaliczanych do superżywności. Wśród nich są produkty wchodzące w skład serii Skarby Ziemi, pochodzące z różnych części świata: Jagody goji z Chin, nasiona Chia z Ameryki Środkowej, Quinoa i Amarantus BIO z Ameryki Południowej, Ostropest plamisty z basenu Morza Śródziemnego, Ksylitol z Finlandii, Len mielony złoty z Polski. Na miano superfood zasługuje również wiele znanych bakalii, takich jak: Orzechy włoskie, Migdały, Żurawina czy Śliwki suszone. Sante oferuje również wyjątkowe Masło orzechowe GO ON i Masło orzechowe GO ON z kawałkami orzechów (oba składające się w 100% z orzechów arachidowych oraz Masło migdałowe GO ON składające się w 100% z migdałów. Wszystkie te produkty przynoszą ogromne korzyści dla naszego organizmu. To zdrowie prosto z natury. Poznaj ich niezwykłe właściwości!
Superżywność – produkty, które podnoszą odporność i zwiększają witalność
Superżywność doskonale odżywia i wzmacnia organizm. Pobudza system odpornościowy do prawidłowej pracy, chroniąc przed chorobami. Takie właściwości wykazują m.in: quinoa, amarantus i żurawina. Naturalnie bezglutenowa Quinoa (komosa ryżowa) nosi dziś miano „super ziarna przyszłości”. Kwas foliowy, którego dostarcza, pomaga w prawidłowej produkcji krwi i reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawarte w niej żelazo pomaga zmniejszać zmęczenie, a cynk wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Bliskim krewnym komosy ryżowej jest również bezglutenowy Amarantus nazywany dziś „zbożem XXI wieku”. Dostarcza witaminy B6, która zmniejsza zmęczenie i wspiera odporność. Jest także źródłem kwasu foliowego, który pomaga w prawidłowej produkcji krwi i ma regulacyjny wpływ na układ odpornościowy. Zawiera 5 razy więcej żelaza niż szpinak i pszenica! Żelazo wspomaga proces tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, przez co bierze udział w dotlenianiu komórek, a także redukuje zmęczenie. Do produktów superfood o działaniu wzmacniającym odporność zaliczana jest Żurawina. Ma ona właściwości przeciwgrzybicze – działa jak naturalny antybiotyk. Chroni zwłaszcza drogi moczowe, zapobiega ich infekcjom i ogranicza rozwój bakterii.
Superżywność – wieczna młodość, serce jak dzwon
Produkty zaliczane do superżywności zawierają wiele antyoksydantów, które hamują procesy starzenia się oraz wzmacniają układ krążenia. Dieta w nie bogata doskonale odżywia organizm i utrzymuje go w dobrej formie mimo upływu lat. Jagody goji są nawet nazywane „owocami długowieczności” – w medycynie chińskiej są traktowane także jako owoc harmonizujący i wzmacniający energię jing nadnerczy i nerek, co wydłuża życie, wzmacnia witalność i potencjał seksualny. Odznaczają się wysoką zawartością witamin A i E, które są naturalnymi antyoksydantami. Dzięki wysokiej wartości białka wspomagają prawidłowy stan kości, a zdrowe kości to dłuższa sprawność na lata! Do produktów superfood o działaniu przeciwstarzeniowym można zaliczyć Ostropest plamisty. Jego unikalne właściwości wynikają z zawartości sylimaryny (w produkcie Sante to aż 426 mg/100g produktu), która przyczynia się do utrzymania prawidłowego stężenia glukozy we krwi, pomaga utrzymać zdrowe serce oraz wątrobę. Len mielony złoty cechuje wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, redukujących poziom cholesterolu i ryzyko choroby wieńcowej. Dzięki temu spożywanie łuski gryczanej również przeciwdziała procesom starzenia! Rekordzistą wśród orzechów pod względem zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych jest orzech włoski. Orzechy włoskie dostarczają także witaminy E, witamin: B1 (tiaminy) i B6 (pirydoksyny) oraz magnezu. Badania wykazały, że u osób regularnie spożywających orzechy włoskie rzadziej występują choroby serca. Zaobserwowano też mniejszą zachorowalność na cukrzycę, anemię, miażdżycę i nowotwory. Zwiększone spożycie obniża poziom cholesterolu dzięki zawartości steroli roślinnych, które – blokując przyswajanie cholesterolu w jelitach – usuwają cholesterol z organizmu. Suszone śliwki zawierają kwas chlorogenowy – silny antyoksydant zapobiegający uszkodzeniom tkanek oraz unieszkodliwiający substancje rakotwórcze. Są także dobrym źródłem beta-karotenu i potasu, dzięki którym chronią naczynia krwionośne i serce.
Superżywność – dieta dla urody i zgrabnej sylwetki
Superfood to produkty, których działanie pomaga kontrolować masę ciała, poprawia przemianę materii, a także ułatwia odchudzanie. Wśród nich jest Ksylitol – naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy, który ma aż o 40% mniej kalorii niż cukier i niski indeks glikemiczny [IG=9]. Ksylitol sprawdzi się u osób, które chcą ograniczyć cukier w diecie, może być też stosowany przez diabetyków, osoby cierpiące na insulinoodporność czy nietolerancję glukozy. Jeśli lubisz słodzić, zamiast po cukier lub słodzik, śmiało sięgnij po ksylitol Sante! Chia (nasiona szałwii hiszpańskiej) znane są ze swych odchudzających właściwości. Dr Bob Arnot przekonuje, że dieta aztecka, której podstawą jest chia, pozwala łatwo stracić na wadze i uzyskać lepsze samopoczucie. To możliwe dzięki wysokiej zawartości wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu, które poprawiają metabolizm energetyczny. Czy wiesz, że produktem wspomagającym dbanie o linię jest Masło orzechowe? Obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe przyśpieszają metabolizm i powodują uczucie sytości. Osoby jedzące masło orzechowe są z reguły szczupłe – potwierdza to wiele badań, m.in. Jony Bowdena, amerykańskiego dietetyka. Jedna łyżka masła orzechowego ma ładunek glikemiczny równy 1, to aż 16 razy mniej niż miód. Spożywanie masła orzechowego zapobiega atakom wilczego apetytu, co pozytywnie wpływa na kontrolę masy ciała. Poczucie sytości na długo daje również Masło migdałowe GO ON – 100% migdałów. Zawarte w migdałach nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają metabolizm i nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Dostarczają dużo błonnika, dając na długo poczucie sytości. W przypadku napadu głodu warto schrupać kilka Migdałów – to dobry sposób, by zapobiec objadaniu się.
Superżywność od Sante – sięgnij po nią już dziś!
Superżywność to obecnie jeden z najpopularniejszych i najmodniejszych trendów żywieniowych na świecie. Badania naukowe przekonują, że „jesteś tym, co jesz”. Dbając o dobrze zbilansowaną dietę (bogatą w superfood), ruch i odnowę biologiczną, możesz w radykalny sposób poprawić swój stan zdrowia i polepszyć samopoczucie! Sante dokłada więc starań, by nieustannie wzbogacać ofertę superżywności. To, co jemy, może mieć dobry lub zły wpływ na nasze ciało i na nasz umysł. Dziś, gdy dobra i zła żywność jest powszechnie dostępna, możemy świadomie wybierać! Wybierajmy mądrze – to, co nas wzmacnia, to, co nas regeneruje, to, co podwyższa naszą energię witalną!