Wigilia i Święta Bożego Narodzenia za pasem! To czas cudownych chwil z bliskimi, a my przedstawiamy Wam pomysły na zdrowe dania wigilijne i zdrowe świąteczne przepisy. Pragniemy, aby wspólny czas przy świątecznym stole był dla Was jeszcze smaczniejszy niż zwykle!
Zdrowa Wigilia – przepisy
Zdrowe potrawy wigilijne naprawdę nie są trudne do przygotowania. Jednym z tradycyjnych dań wigilijnych jest kutia, a jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Kutia kojarzy nam się ze słodkością, ale zauważ, że zawiera: migdały, orzechy, bakalie, które dostarczają wielu witamin i minerałów, i oczywiście są pyszne!
Potrawy wigilijne – najlepsze przepisy
Kutia na wigilię
Składniki:
- 4 łyżki migdałów Sante
- 4 łyżki orzechów włoskich Sante
- 4 łyżki żurawiny suszonej Sante lub rodzynek Sante
- 6-8 szt. moreli suszonych Sante
- 2-3 łyżki miodu
- 5 łyżki maku mielonego
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej Sante
Ugotuj kaszę jęczmienną w lekko osolonej wodzie na sypko. Posiekaj orzechy i migdały, morele pokrój na małe kawałki i wymieszaj z kaszą jęczmienną. Dodaj żurawinę, miód i zmielony mak. Wszystko wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt suche, dodaj jeszcze trochę miodu.
Pierogi wigilijne – przepis od Sante
Pierogi to również jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. W naszych domach w ten wyjątkowy wieczór najczęściej goszczą pierogi z kapustą i grzybami. Przepis możesz jednak zmodyfikować, by zakosztować połączenia tradycyjnego polskiego smaku ze smakami orientu. Nasza propozycja to pierogi z humusem lub pasztetem Lovege Sante.
Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi to sekret smaku tego dania. Powinno być mięciutkie i rozpływać się w ustach. Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Koniecznie dokładnie przesiej mąkę typ 450. W drugim naczyniu wymieszaj dokładnie letnią wodę, olej i sól do smaku. Dodaj do tego przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto rękoma przez ok. 15 minut, aby stało się miękkie i elastyczne. Rozwałkuj ciasto na cienki placek – około 2-3 mm, a następnie wycinaj kółeczka dnem szklanki. Do każdego kółeczka wkładaj nadzienie, a następnie zalepiaj pieroga, tworząc charakterystyczny grzebień.
Nadzienie do pierogów: jako nadzienie proponujemy hummus Lovege lub pasztet wegański Lovege Sante. Zaoszczędzisz dużo czasu, stosując je jako gotowy farsz. Pierogi wigilijne będą oryginalne i zaskoczysz ich smakiem bliskich!
Przepis na ciasto na pierogi – składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml ciepłej wody
Farsz na pierogi
- ulubiony Hummus Lovege
- ulubiony Pasztet wegański Lovege
Śledzie z żurawiną
Gości na Twoim stole śledź w majonezie lub śledź w śmietanie? Przepis możesz zmodyfikować, przygotowując śledzia w jogurcie naturalnym z dodatkiem suszonej żurawiny. To danie będzie naprawdę pyszne i urozmaici wigilijny stół!
Składniki
- 3 filety śledziowe
- 100 g żurawiny suszonej Sante
- 200 g pora (zielona część)
- 100 g jogurtu naturalnego
Pora bardzo drobno kroimy, po czym zgniatamy, żeby zrobił się miękki. Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin, po czym kroimy w wąskie paski. Dodajemy żurawinę i pora oraz jogurt naturalny, i mieszamy dokładnie. Odstawiamy, żeby smaki się przegryzły.
Zdrowe świąteczne przepisy
Jeśli chcesz zaskoczyć gości, przygotuj nietuzinkowy deser świąteczny. Ciasta na Boże Narodzenie, biszkopt są pyszne, ale dostarczają wiele kalorii. Proponujemy więc pyszny deser z superfood, by rozkoszować się magią świąt i słodkimi bakaliami:
Kulki serowe z nasionami konopi
Składniki
- 2 łyżki nasion konopi niełuskanej Sante
- 250 g twarogu półtłustego
- Jagody goji Sante
- Rodzynki Sante
- Ksylitol Sante
- Cynamon mielony
Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj posiekane owoce goji, rodzynki i podprażone na patelni nasiona konopi, oraz szczyptę ksylitolu do smaku. Wymieszaj składniki i uformuj małe kulki. Możesz je dodatkowo obtoczyć w mielonym cynamonie.
Sałatka świąteczna
Składniki:
- Kilka garści rukoli
- 1 gruszka
- 1 krążek sera pleśniowego
- 1 łyżka płatków migdałowych Sante
- 1 łyżka masła orzechowego GO ON
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Gruszkę i ser pleśniowy kroimy na mniejsze części. Dodajemy rukolę i podprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Do masła orzechowego dodajemy sok z cytryny, mieszamy i dodajemy do pozostałych składników, po czym delikatnie mieszamy.
Zdrowe święta – porady dietetyka
Choć w Wigilię zwyczajowo przestrzegamy postu, to nierzadko podczas kolacji wigilijnej po prostu się przejadamy! Magdalena Leonkiewicz, dietetyk Sante, ma dla Was kilka praktycznych wskazówek. Oto one:
- Zachowaj umiar w Wigilię i w święta. Nie przejadaj się, zwłaszcza wieczorem. Po obfitych posiłkach zwykle czujemy zmęczenie, a przecież w święta mamy odpoczywać!
- Przygotowując tradycyjne dania wigilijne, możesz wybrać zdrowsze zamienniki niektórych składników, np. jogurt naturalny zamiast majonezu czy śmietany.
- Zazwyczaj w Wigilię i święta jemy mniej owoców i warzyw, które stanowią przeciwwagę dla ryb (w Wigilię) i dla mięsa (w święta). Przemycaj je jako zdrowy deser, zmniejszą uczucie pełności.
- Wybieraj pieczywo pełnoziarniste. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie.
- Przyrządzaj ryby i mięsa w postaci pieczonej lub gotowanej zamiast smażonej.
- Do potraw dodawaj zioła wspomagające trawienie, takie jak imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek, lubczyk, tymianek, koper, mięta, szałwia, cząber, jałowiec, kminek i cynamon.
- Unikaj przypraw oraz dodatków, które pobudzają apetyt, takich jak: pieprz, papryczka, musztarda czy chrzan.
Smacznych Świąt Bożego Narodzenia życzy Sante!