Migdały i masło migdałowe są uważane za najzdrowsze produkty na świecie. Zaliczane do superżywności (superfoods), czyli zdrowej żywności o korzystnym wpływie na wiele funkcji organizmu, są doceniane przez świadomych konsumentów, sportowców i kobiety w ciąży. Masło migdałowe zaskakuje – zawiera zdrowe tłuszcze, które mogą wspomóc w odchudzaniu i zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Migdały to po prostu jeden z najwspanialszych darów natury!
Migdały – właściwości nie z tej ziemi!
Migdały wartości odżywcze zawdzięczają obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), potasu, magnezu, antyoksydantów, oraz witamin: niacyny (PP) i witaminy E, zwanej witaminą młodości. Dzięki bogactwu tych składników odżywczych wspomagają układ krążenia i pracę mózgu, pomagają sportowcom w osiąganiu wysokich wyników, ułatwiają skuteczne odchudzanie. Nie darmo migdały są nazywane „królami orzechów”! Zobacz, jak mogą poprawić Twoje samopoczucie.
Migdały – serce jak dzwon
Migdały zawierają dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych, które wpływają na zmniejszenie ilości cholesterolu LDL, przeciwdziałając miażdżycy i zawałowi serca. Migdały mają też dużo witaminy E, która reguluje ciśnienie krwi i ma działanie antyoksydacyjne. Badania przeprowadzone w Uniwersytecie Aston w Wielkiej Brytanii potwierdziły, że osoby spożywające przez 1 miesiąc ok. 3 łyżki migdałów dziennie (50 g), miały niższe ciśnienie krwi i lepsze krążenie niż osoby, w których diecie zabrakło migdałów.
Migdały – zmniejszają ryzyko cukrzycy
Obecność w migdałach nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E jest zbawienna dla osób zagrożonych ryzykiem cukrzycy i ze stanem przedcukrzycowym. Badania przeprowadzone w Loma Linda Uniwesity w USA wykazały, że substancje te zmniejszają insulinooporność, czyli stan niewrażliwości komórek na insulinę, poprzedzający często cukrzycę.
Migdały w ciąży
Ciąża to nie choroba – tak, tak twierdzą panowie i panie, które nie miały uciążliwych ciążowych przypadłości… Niestety w pierwszym trymestrze wiele kobiet uskarża się na poranne mdłości, zgagę oraz nadwrażliwość na zapachy, które potrafią uprzykrzyć życie przyszłej mamy. I tu z pomocą przychodzą migdały! Nie dość, że są bogate w mikroelementy i makroelementy niezbędne dla zdrowia, to pomagają na mdłości i zgagę, a nawet powstrzymują odruch wymiotny. Ich spożywanie zalecają nawet ginekolodzy jako naturalny sposób na tego typu objawy ciążowego dyskomfortu.
Chcesz schudnąć, jedz migdały!
Pewnie wiesz, że tradycyjna dieta odchudzająca często opiera się na ograniczeniu tłuszczu. To błąd, ponieważ zdrowe tłuszcze w migdałach zapewniają na dłużej uczucie sytości (zatem jemy mniej i nie podjadamy) oraz zwiększają zużycie energii przez organizm. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w migdałach w powiązaniu z prawidłową dietą i aktywnością fizyczną to zatem klucz do skutecznego odchudzania. Masło migdałowe nie tuczy, a wręcz przeciwnie! Badania przeprowadzone w Iranie udowodniły, że osoby spożywające przez pół roku migdały w porównaniu z osobami, których dieta była pozbawiona orzechów zawierających NNKT, zanotowały:
- zmniejszenie obwodu talii
- zmniejszenie grubości tkanki tłuszczowej na brzuchu
- zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę
Masło migdałowe odchudzanie czyni łatwiejszym, dostarczając organizmowi zdrowych tłuszczów, które wpływają na redukcje tkanki tłuszczowej. Oto sekret odchudzającego działania migdałów i masła z migdałów.
Migdały – praca mózgu na wysokich obrotach
Witamina E, potas i, ponownie, nienasycone kwasy tłuszczowe – to triada substancji odżywczych, które poprawiają przesyłanie impulsów w układzie nerwowym. Wzmocnione połączenia nerwowe pomiędzy neuronami oznaczają szybsze myślenie, lepszy refleks, zwiększoną koncentrację. Jak donosi „Journal of the American Medical Association”, badania wykazały, że witamina E zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i spowalnia jej rozwój. Wśród orzechów więcej witaminy od migdałów mają tylko orzechy laskowe. Magdalena Leonkiewicz, dietetyk Sante zapewnia, że „Już jedna łyżka masła migdałowego dziennie wpłynie pozytywnie na pracę układu nerwowego”.
Migdały dla sportowców – jest moc!
Migdały to obowiązkowy element diety sportowca jako dobre źródło białka roślinnego i witaminy E, które niwelują wolne rodniki powstające w warunkach wysokiej aktywności fizycznej. Migdały są także doskonałym źródłem wapnia (ok. 269 mg / 100 g), niezbędnego dla prawidłowego stanu kości i przewodnictwa nerwowego – jedno i drugie jest kluczowe dla sportowców. Co ważne, badania wykazały, że przyswajalność wapnia z migdałów jest wysoka i może częściowo pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek u zawodników na diecie wegańskiej. Wśród orzechów i nasion migdały wyróżniają się także wysoką zawartością białka roślinnego (ok. 21 g/100 g), na które osoby aktywne fizycznie mają zwiększone zapotrzebowanie, oraz błonnika pokarmowego. Obecna w migdałach niacyna przeciwdziała natomiast uczuciu zmęczenia. Magnez zawarty w migdałach wpływa na przemiany metaboliczne, zwiększa odporność na stres, zapobiega skurczom mięśni. Zaburzenia pracy żołądka mogą dramatycznie wpłynąć na wyniki, dlatego sportowcy chętnie sięgają po produkty bogate w błonnik, takie jak migdały. Kalorie dostarczone przez migdały to zastrzyk energii!
Czy wiesz, że masło migdałowe GO ON Sante to ważny element diety Patrycji Bereznowskiej, dwukrotnej rekordzistki świata w biegu 24-godzinnym i zwyciężczyni Spartathlonu (246 km) „Przed treningiem zjadam wafle ryżowe z masłem migdałowym, bananem i brzoskwinią. Dodaję je do sałatek warzywnych, które zjadam wraz z kaszą lub stosuję jako dip. Używam masła migdałowego GO ON jako dodatku do ciasta marchewkowego i browni” – opowiada Patrycja Bereznowska.
Masło migdałowe – właściwości
Czy migdały są zdrowe? Oczywiście! A czy masło migdałowe jest zdrowe? I właściwości masła migdałowego są takie same, jak migdałów? Odpowiedź wcale nie jest oczywista, a zależy od tego, co dane masło migdałowe ma w składzie. Pamiętaj, że nie zawsze masło migdałowe to masło z migdałów! Masło migdałowe, podobnie jak masło orzechowe, to produkt, który w Stanach Zjednoczonych, czyli swojej ojczyźnie, wcale nie składa się wyłącznie z migdałów/orzechów arachidowych. Wśród dodatków mogą się znaleźć: tłuszcz palmowy, olej słonecznikowy, syrop glukozowy, cukier i sól. Prawo żywieniowe nie definiuje, ile w składzie musi być migdałów, aby produkt można było nazwać masłem migdałowym. Dlatego warto czytać etykiety i wybierać masło migdałowe w 100% składające się z migdałów, bez sztucznych dodatków, bez wypełniaczy, bez cukru dodanego i bez soli dodanej. Takie właśnie jest Masło migdałowe GO ON Sante – kupując je, możesz mieć pewność, że właściwościami odżywczymi odpowiada samym migdałom.
Masło migdałowe GO ON – skład na medal
Masło migdałowe GO ON firmy Sante to najwyższej jakości czyste masło migdałowe, które składa się wyłącznie z migdałów. Jest produktem w 100% bez sztucznych dodatków i bez zbędnych dodatków jak sól czy cukier! Stworzone z migdałów nieblanszowanych dla najbardziej wymagających konsumentów, którzy cenią wyjątkowy smak i właściwości migdałów. Mogą po nie sięgać osoby, które unikają w codziennej diecie soli i cukru, ponieważ masło migdałowe GO ON zawiera wyłącznie naturalnie występujące w migdałach cukry, a zawartość soli w 100 g wynosi zaledwie 0,01 g.
Masło migdałowe GO ON – trzy razy 100% jakości
W Internecie można znaleźć wiele przepisów, jak zrobić masło migdałowe. Przepis nie jest może skomplikowany, by zrobić domowe masło, ale trzeba mieć czym zmielić migdały i trzeba mieć czas. Tylko po co, skoro masło migdałowe GO ON to 100% migdałów i 100% migdałowego smaku? Tym bardziej, że migdały kupione w sklepie mogą być różnej jakości, a w maśle migdałowym GO ON zawartość składników odżywczych jest zagwarantowana – w 100% odpowiada informacjom z etykiety.
Masło migdałowe zamiast migdałów – czy warto?
Oczywiście, jeśli ma w składzie 100% migdałów, tak jak GO ON Sante. Masło orzechowe to sposób na wykorzystanie migdałów w innej formie. Wszyscy możemy lubić migdały, ale nie wszyscy możemy je jeść w całości czy nawet w postaci płatków. Osoby z aparatem ortodontycznym czy mające problem z rozgryzieniem całych migdałów musiały zwykle rezygnować, teraz mogą jednak bez przeszkód sięgnąć po masło migdałowe, by skorzystać z odżywczych i smakowych walorów migdałów.
Masło migdałowe – z czym jeść?
Wspaniały smakołyk, odżywcza przekąska, a może oryginalny obiad – to wszystko zapewni ci masło migdałowe. Do czego można je wykorzystać? Masło migdałowe to idealna przekąska dla wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo i smacznie. Kanapka z masłem migdałowym na długo zaspokoi głód i będzie obłędnie smaczna. Masło migdałowe na śniadanie wspaniale smakuje jako dodatek do owsianki, grzechu warty jest również omlet z masłem migdałowym. A desery z masłem migdałowym? Te po prostu rozpływają się w ustach! Zrób ciasteczka z masłem migdałowy czy pudding zawierający masło migdałowe – opinie smakoszy nie są przesadzone – to dania, które smakują wspaniale. Jeśli chcesz przygotować bardziej wykwintne danie obiadowe, to może skusisz się na makaron z masłem migdałowym i kurczakiem?
Polecamy przepisy z masłem migdałowym – Pudding chia z masłem migdałowym zobacz przepis>
Zamiast marzyć o niebieskich migdałach, spróbuj masła migdałowego GO ON Sante!
Literatura:
- Stróżyk, L. Pachocka, Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2016, nr 97 (4), s. 328-334,
- Zdrojewicz, E. Starostecka, N. Królikowska, P. Kuźnicki, Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka,.„Borgis – Medycyna Rodzinna” 2015, nr 3, s. 124-130,
- Thomas, S. Gebhardt, Sunflower Seed Butter and Almond Butter as Nutrient-Rich Alternatives to Peanut Butter, Beltsville Human Nutrition Research Center, Beltsville.