Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, jednej z najstarszych roślin uprawnych. Cenili ją Inkowie i Aztekowie, Indianie nazywali „pokarmem biegaczy” lub „cudownym ziarnem”. Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości.
Odznaczają się wysoką zawartością błonnika oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega‑3, tłuszczów wielonienasyconych i tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Kwas alfa‑linolenowy (ALA) z rodziny omega‑3 pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. To korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie*.
Nasiona chia są naturalnym źródłem wartościowego białka, polecane są wegetarianom, osobom aktywnym fizycznie, kulturystom. Mają naturalnie niską zawartość cukru i naturalnie nie zawierają soli.
Odznaczają się wysoką zawartością składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego*.
** Już 15 g nasion chia spożywanych regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia pomoże osiągnąć ten efekt zdrowotny.
Spożycie nasion chia powinno wynosić nie więcej niż 15 g (3 łyżeczki) dziennie.
Nasiona chia można spożywać bezpośrednio w całości, zmielone na proszek lub w formie puddingu (po namoczeniu w wodzie, mleku, napojach roślinnych w proporcji: 1 łyżka nasion na 4‑6 łyżeczek płynu). Można je stosować jako dodatek do pieczywa i ciast, zup, gulaszów, bigosu, potraw warzywnych, sałatek, produktów śniadaniowych (owsianki, musli, granoli) i mlecznych (jogurtu, kefiru), koktajli owocowych (na bazie mleka lub napojów roślinnych).
Warto również przeczytać książkę: dr Bob Arnot, Dieta aztecka. Odchudzająca moc cudownych nasion chia, Białystok 2013.
SKŁADNIKI:
Wyselekcjonowane nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia Hispanica L.)
Produkt może zawierać gluten oraz śladowe ilości orzeszków arachidowych, mleka oraz soi.
Masa netto : 1kg