Siemię lniane 400g

Siemię lniane 400g

Siemię lniane to nasiona lnu, rośliny docenianej od kilku tysięcy lat. Uprawiona ją już ok. 3000 lat p.n.e. starożytnym Egipcie i wykorzystywano jako pożywienie i surowiec do produkcji tkanin.

Najważniejsze zalety siemienia lnianego to:

  • wysoka zawartość błonnika (aż 26g na 100g produktu)
  • wysoka zawartość białka (aż 19,8 g na 100 g produktu)
  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe

Siemie lniane można stosować w formie kleiku, a także dodawać do zup, płatków śniadaniowych, jogurtów, kefirów, sałatek oraz do zagęszczania sosów.

SKŁADNIKI: Siemię lniane.
Może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych orzechów, glutenu, sezamu, soi, mleka i gorczycy.

Masa: 400g

Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna2115kJ (513 kcal)
Tłuszcz
41,9 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone3,7 g
Węglowodany 1,0 g
- w tym cukry0,5 g
Błonnik26,4 g
Białko19,8 g
Sól0,075 g
WITAMINY
Tiamina1,64 mg (149%)*
Niacyna8 mg (50%)*
Kwas foliowy87 µg (43%)*
Witamina B120,47 mg (33%)*
SKŁADNIKI MINERALNE
Potas813 mg (41%
Wapń255 mg (32%)*
Fosfor642 mg (92%)*
Magnez392 mg (104%)*
Żelazo5,7 mg (41%)*
Cynk4,3 mg (43%)*
*% referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.

Spróbuj także