Ajurwedyjskie kitri

Lista składników

  • Soczewica Czerwona - 1 szklanka
  • Sól himalajska - do smaku
  • nasiona kuminu rzymskiego - 1/2 łyżeczki
  • masło klarowane - 2 łyżki
  • korze imbiru starty na tarce lub drobno posienany - 3-4 cm
  • nasiona kolendry rozbite w moździerzu - 2 łyżeczki
  • kurkum - 1/2 łyżeczki
  • curry - 1 łyżeczka
  • ryż basmati - 1/2 szklanki
  • wrząca woda - 4-5 szklanek
  • świeże warzywa (marchewki, cukinii, kalafiora, brokułów lub innych dyniowatych) - 3 szklanki
  • sok z cytryny - 2 łyżki (opcjonalnie)
  • kolendra świeża - 1 posiekany pęczek
Ajurwedyjskie kitri

Umyj ryż i soczewicę, aż woda będzie czysta. Rozgrzej masło klarowane  w garnku o grubym dnie.
Dodaj nasiona kolendry i poczekaj chwilę, aż uwolnią się aromaty. Dodaj ryż, soczewicę, pokrojoną marchewkę, imbir i pozostałe przyprawy.  Wymieszaj, a następnie zalej całość wrzącą wodą. Wymieszaj.
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 25- 30 minut (aż ryż i marchewka będą bardzo miękkie, a soczewica się rozpadnie) od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodaj sok z cytryny i posiekaną świeżą kolendrę. Smacznego 🙂

Autor: Agnieszka Maciąg