Aromatyczne tortille z sałatką tabbouleh i guacamole

Lista składników

  • Kasza KusKus - 1 szklanka
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • pszenne tortille - 4 szt.
  • siekana świeża mięta - 2 łyżki
  • siekana natka pietruszki - 4 łyżki
  • siekany szczypior - 6 łyżek
  • ogórek zielony pokrojony w kostkę - 1/2 szt.
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 1,5 owocu
  • dojrzałe awokado obrane i pokrojone w kostkę - 1 szt.
  • papryczka chili bez pestek, pokrojona w drobne paseczki - 1/2 szt.
  • czosnek - 1 ząbek wyciśnięty przez praskę
  • czerwona papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w drobniutką kostkę - 1/2 szt.
Aromatyczne tortille z sałatką tabbouleh i guacamole

Zaczynamy od tabbouleh:
Kuskus wsyp do naczynia i zalej wrzącą wodę (ok. 1 cm ponad powierzchnią suchej kaszki), dodaj sól, wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut. Po upływie tego czasu spulchnij widelcem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki tabbouleh, wymieszaj i odstaw na 30 min w chłodne miejsce, by pszenica przeszła aromatem ziół.
Guacamole: do miseczki włóż awokado, dodaj sok z cytryny, oliwę, czosnek oraz sól i całość rozgnieć widelcem na puree. Dodaj czerwoną paprykę i wymieszaj.
Tortille podgrzej delikatnie na patelni, ułóż na nich tabbouleh oraz guacamole i złóż na pół lub zawiń. Smacznego.

Autor: Agnieszka Maciąg