Babeczki z żurawiną i pomarańczowym lukrem

Lista składników

  • Cukier trzcinowy - 150 g
  • Żurawina wielkoowocowa - 150 g
  • mąka pszenna - 250 g
  • duże jajko z wolnego wybiegu - 1 szt.
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • olej bez smaku (np. rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron) - 50 ml
  • kwaśna śmietana - 150 g
  • masło - do natłuszczenia foremek
  • Bułka tarta - do wysypania foremek
  • cukier puder - 150 g
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • skórka z pomarańczy - 1 łyżka
Babeczki z żurawiną i pomarańczowym lukrem

Piekarnik nagrzej do 180.st C (góra i dół).
Foremki natłuszczamy masłem i wysyp tartą bułką, aby babeczki nie przywarły do foremek.
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, olej i śmietanę.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i żurawinę.

Wykładamy ciasto do foremek (do połowy ich wysokość) i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut, a następnie pozostawiamy jeszcze przez 20 minut we wyłączonym piekarniku.

W tym czasie łączymy ze sobą składniki lukru (cukier puder, sok z cytryny, skórka z pomarańczy) na jednolitą masę. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy babeczki z foremek i lekko ciepłe lukrujemy. Następnie odstawiamy do wyschnięcia. Smacznego 🙂

Autor: Agnieszka Maciąg