Piekarnik nagrzej do 180.st C (góra i dół).
Foremki natłuszczamy masłem i wysyp tartą bułką, aby babeczki nie przywarły do foremek.
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, olej i śmietanę.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i żurawinę.
Wykładamy ciasto do foremek (do połowy ich wysokość) i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut, a następnie pozostawiamy jeszcze przez 20 minut we wyłączonym piekarniku.
W tym czasie łączymy ze sobą składniki lukru (cukier puder, sok z cytryny, skórka z pomarańczy) na jednolitą masę. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy babeczki z foremek i lekko ciepłe lukrujemy. Następnie odstawiamy do wyschnięcia. Smacznego 🙂
Autor: Agnieszka Maciąg