Soję namocz, ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ugotuj kwaszoną kapustę z dodatkiem startej na jarzynówce o grubych oczkach marchewki i ugotowaną soją.
Kiedy kapusta będzie miękka dodaj poszatkowaną kapustę słodką i namoczone suszone grzyby (razem z wodą).
Na patelni przesmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, przesmaż, dodaj pokrojone pomidory, smaż do uzyskania jednolitej masy, wymieszaj z kapustą.
Pokrój w paski lub kostkę paprykę, dodaj do bigosu. Dodaj sól, przyprawy i całość gotuj na małym ogniu do miękkości.
Bigos jarski
Lista składników
- Soja - 1 szklanka
 - Sól himalajska - do smaku
 - kapusta kwaszona - 1 kg
 - kapusta słodka - 1 kg
 - marchewka - 2 szt.
 - grzyby suszone - 50 g
 - cebula duża - 1 szt.
 - koncentrat pomidorowy - wedle uznania
 - pomidory krojone - 1 puszka
 - papryka - 2-3 szt.
 - pieprz - do smaku
 - przyprawy - do smaku
 

        
