Bigos jarski

Lista składników

  • Soja - 1 szklanka
  • Sól himalajska - do smaku
  • kapusta kwaszona - 1 kg
  • kapusta słodka - 1 kg
  • marchewka - 2 szt.
  • grzyby suszone - 50 g
  • cebula duża - 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy - wedle uznania
  • pomidory krojone - 1 puszka
  • papryka - 2-3 szt.
  • pieprz - do smaku
  • przyprawy - do smaku
Bigos jarski

Soję namocz, ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ugotuj kwaszoną kapustę z dodatkiem startej na jarzynówce o grubych oczkach marchewki i ugotowaną soją.
Kiedy kapusta będzie miękka dodaj poszatkowaną kapustę słodką i namoczone suszone grzyby (razem z wodą).
Na patelni przesmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, przesmaż, dodaj pokrojone pomidory, smaż do uzyskania jednolitej masy, wymieszaj z kapustą.
Pokrój w paski lub kostkę paprykę, dodaj do bigosu. Dodaj sól, przyprawy i całość gotuj na małym ogniu do miękkości.