(Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Moje Wypieki. U mnie zmodyfikowany na potrzeby diety)
Kaszę uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zacznie pachnieć. Przesypać do garnka, zalać 1 szklanką wody z solą, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i ugotować kaszę do miękkości. Przełożyć ją do blendera, dodać jajka, olej, ksylitol, mleko sojowe, kakao, przyprawę piernikową i sodę. Zmiksować na gładką masę. Kwadratową foremkę do ciasta o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wyrównać wierzch i posypać orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 35 minut. Inne przepisy podają dłuższy czas pieczenia, ale według mnie ciasto powinno być w środku wilgotne, tak jak klasyczne brownie. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w kwadraty.
Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom