Carpaccio z buraków z sosem satay

Lista składników

  • Masło Orzechowe - 4 łyżki
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • buraki podobnej wielkości - 4 szt.
  • kiełki rzodkiewki - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka
  • czosnek - 2 ząbki
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • skórka otarta z limonki - 1/2 łyżeczki
  • drobno posiekana ostra papryka - 1/2 łyżeczki
  • sok z limonki - 1/2 owocu
  • gorąca woda - 1/2 szklanki

Buraki wyszorować, osuszyć, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec ok. 45 minut, aż będą miękkie. Odstawić do wystygnięcia, a następnie obrać ze skóry i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Do garnka włożyć masło, dodać miód, czosnek przeciśnięty przez praskię, sól, sos sojowy i pozostałe składniki. Gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Na talerzu ułożyć buraki, polać sosem i posypać kiełkami.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom