Nagrzej piekarnik do 180C. Foremkę do pieczenia o wymiarach 30 x 11cm (klasyczna keksówka) posmaruj obficie masłem.
Zmieszaj ze sobą w dużej misce: mąkę, zmielone siemię lniane*, cukier, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
W mikserze na wolnych obrotach trzyj jajka oraz olej.
Dodaj rozgniecione banany oraz wszystkie suche składniki. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta. Przełóż do foremki, wyrównaj wierzch ciasta, posyp cukrem trzcinowym i płatkami owsianymi. Piecz w piekarniku na środkowej półce przez 55-60 minut. Przed wyjęciem sprawdź specjalnym patyczkiem, czy ciastko jest w środku suche. Smacznego 🙂
*do mielenia siemienia lnianego używam zwyczajnego, najprostszego młynka do kawy i mielę siemię bardzo dokładnie, by miało konsystencję miałkiej mąki
Autor: Agnieszka Maciąg