Chlebek owsiano-bananowy bez mąki

Lista składników

  • Płatki owsiane - 280 g
  • ORZECHY LASKOWE - 100 g posiekanych orzechów
  • Ksylitol - 2 łyżki
  • Sezam - do posypania
  • figi - 100 g drobno posiekanych owoców
  • banan dojrzały - 2 szt.
  • maślanka - 300 g
  • jajko - 2 szt.
  • przyprawa piernikowa - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • masło - do posmarowania foremki

Formę keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Do blendera włożyć wszystkie składniki poza orzechami i figami i zmiksować. Być może na początku trzeba będzie kilka razy potrząsnąć mikserem, lub przemieszać składniki łyżką. Masa po zmiksowaniu jest dość rzadka, przypomina konsystencją koktajl. Dodać orzechy i figi, wymieszać i przelać do foremki  Wierzch posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut. Gdy chlebek lekko przestygnie, przełożyć go na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Smacznego!

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom