Ciasteczka miodowe

Lista składników

  • MĄKA EKO ŻYTNIA RAZOWA - 2 szklanki
  • jajko - 1 szt.
  • miód rzepakowy - 3 łyżki
  • cukier puder - 0,5 szklanki
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • soda oczyszczona - 1łyżeczka
  • margaryna - 50 g

Kruche ciasteczka to symbol świąt Bożego narodzenia. Marcin Firmanty poleca ciasteczka miodowe, które oczarują waszą rodzinę przy wigilijnym stole.

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką.
W rondelku rozpuścić margarynę wraz z miodem. Przestudzić i dodać do suchych składników. Wbić jajko i dodać jogurt naturalny.
Teraz należy ręcznie, na stolnicy wyrobić ciast. Jeśli będzie zbyt kleiste podsypcie je mąką.
Gotowe ciasto, dzielimy na porcje i każdą rozwałkowujemy na placki o grubości około 5mm. Wykrawamy nasze ulubione kształty.
Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku, przez około 15 minut. U mnie na funkcji góra dół.
Teraz wystarczy udekorować ciasteczka lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego 🙂

Autor: Marcin Firmanty, Mężczyzna gotuje i…