Zdrowie zaczyna się od jedzenia. Dlatego też warto zwrócić uwagę, na skład produktów, które spożywacje na codzień. Blogerka Natalia z Students kitchen przygotowała specjalnie dla Was zdrowe i pyszne ciasteczka owsiane z czekoladą.
Płatki owsiane użyte w przepisie odznaczają się wysoką zawartością błonnika (aż 6,9 g/100 g produktu).
Błonnik zapobiega wzdęciom i biegunkom, wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm z toksyn, kwasów żółciowych i metali ciężkich. Stabilizuje poziom glukozy we krwi, poprawia pamięć i koncentrację, zmniejsza uczucie zmęczenia. Jego składnikiem jest rozpuszczalny w wodzie betaglukan, który obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, przeciwdziała chorobie wieńcowej, cukrzycy i nowotworom, ogranicza wchłanianie tłuszczy, chroni przewód pokarmowy przed podrażnieniami i infekcjami.
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą składniki suche (ja płatki owsiane zmieliłam lekko blenderem, ale możecie pominąć tę czynność), osobno mieszamy składniki mokre a następnie mokre dodajemy do suchych i mieszamy dokładnie ze sobą. Formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (jeśli ciasto klei się do rąk posypcie zarównoje i dłonie lekko mąką). Przed włożeniem ciastek do piekarnika wierzch również można lekko posypać cukrem cynamonowym. Pieczemy 7 -10 minut w temperaturze 180 stopni, smacznego!
Autor: Students kitchen