Ciasto marchewkowe z bakaliami

Lista składników

  • Cukier trzcinowy - 360 g
  • ORZECHY WŁOSKIE - 150 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista - 1 łyżeczka
  • jajko duże - 3 szt.
  • olej - 280 ml
  • marchewka - 400 g
  • ananas - 240 g
  • wiórki kokosowe - 100 g
  • mąka - 400 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • masło - 75 g
  • cukier puder - 200 g
  • serek śmietankowy - 300 g
  • sok z pomarańczy i starta skórka - 2 łyżki

Jakiego wypieku na pewno nie powinno zabraknąć w wieczór wigilijny? Ciasta marchewkowego z bakaliami! Anna Myśliwiec z Masz Kawałek zdradza nam swój przepis, którym oczarujecie swoich gości.

Przygotowanie:

  • zetrzeć marchewkę na tarce o drobnych oczkach
  • pokroić ananasa w drobną kostkę (może być z puszki)
  • posiekać orzechy
  • mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą
  • odmierzyć pozostałe składniki

Ubić jajka żeby były puszyste, dodać cukier i dalej ubijać, następnie wciąż bijając cienkim strumieniem wlać olej.
Dodać marchewkę, orzechy, ananasa i wiórki i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułą.
Następnie na 3 razy dodawać przesianą mąkę i mieszać łyżką lub szpatułką.

Wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ranty można natłuścić. Blacha 24-26 cm.
Piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez godzinę. Po godzinie sprawdzić patyczkiem, jeżeli nadal patyczek jest mokry piec do suchego patyczka.

Po dokładnym wystudzeniu przekroić na 2 lub 3 części.
polewę podzielić na 2 lub 3 części i przełożyć ciasto.

Polewa serkowa:
Utrzeć masło z cukrem na puszystą białą masę, dodać serek, sok z pomarańczy i skórkę. Skórkę warto wcześniej przesmażyć z cukrem.
W zależności od upodobań smakowych można manewrować ilością cukru i serka.

Ozdobić wg gustu.
Jest lepsze jeden dzień po przyrządzeniu, po tym jak na noc wstawi się je do lodówki i  polewa z serka przegryzie się z ciachem.

Smacznego!

Zdjęcia Ania Myśliwiec, Masz Kawałek