Rabarbar myjemy, usuwamy końcówki oraz włókna i kroimy na w kawałki ok. 2 cm. Posypujemy odrobiną cukru i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Podłużną formę do pieczenia (klasyczna keksówka) smarujemy masłem i lekko wysypujemy tartą bułką.
Ścieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po jednym jaju. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Jeśli rabarbar puścił sok, to go odcedzamy i wylewamy, a kawałki rabarbaru mieszamy z żurawiną.
Ciasto wylewamy do foremki i równomiernie posypujemy z wierzchu rabarbarem z żurawiną, cynamonem i płatkami migdałów
Pieczemy około 50 minut, a po upływie tego czasu sprawdzamy specjalnym patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche. Po ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Autor: Agnieszka Maciąg