Ciasto z młodym rabarbarem i żurawiną

Lista składników

  • Cukier trzcinowy - 1 szklanka
  • Żurawina wielkoowocowa - 2 łyżki
  • MIGDAŁY - 2 łyżki obranych ze skórki i pokrojonych w płatki
  • rabarbar - 0,5 kg
  • masło - 250 g
  • jajka z wolnego wybiegu - 3 szt.
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • cukier puder - do posypania
Ciasto z młodym rabarbarem i żurawiną

Rabarbar myjemy, usuwamy końcówki oraz włókna i kroimy na w kawałki ok. 2 cm. Posypujemy odrobiną cukru i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Podłużną formę do pieczenia (klasyczna keksówka) smarujemy masłem i lekko wysypujemy tartą bułką.
Ścieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po jednym jaju. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Jeśli rabarbar puścił sok, to go odcedzamy i wylewamy, a kawałki rabarbaru mieszamy z żurawiną.
Ciasto wylewamy do foremki i równomiernie posypujemy z wierzchu rabarbarem z żurawiną, cynamonem i płatkami migdałów
Pieczemy około 50 minut, a po upływie tego czasu sprawdzamy specjalnym patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche. Po ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Autor: Agnieszka Maciąg