Niewoskowane pomarańcze bardzo trudno kupić w Polsce, jeśli nie masz do nich dostępu to sparz pomarańcze wrzątkiem i dobrze wyszoruj skórkę szczoteczką.
Umyte pomarańcze wkładamy do garnka i zalewamy zimna wodą. Następnie przykrywamy je pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Później gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
Wylewamy wodę, osuszamy ugotowane pomarańcze i lekko je studzimy.
Piekarnik w międzyczasie nagrzewamy do 170 st.C.
Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 22cm dokładnie wysmarowujemy masłem.
Całe pomarańcze razem ze skórą miksujemy blenderem na papkę.
Mieszamy dokładnie masę pomarańczową, jajka, cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia.
Wkładamy ciasto na blachę i pieczemy przez 1 godzinę, a po upływie tego czasu sprawdzamy specjalnym patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do wystygnięcia w formie do pieczenia.
Ciasto podajemy samo, z lodami waniliowymi lub z naturalnym gęstym jogurtem w greckim stylu z listkami świeżej mięty.
Autor: Agnieszka Maciąg