Szukacie inspiracji na pyszne ciasto? Mamy dla Was coś specjalnego! Oto przepis na ciasto sojowe ze śliwkami i nasionami chia, które oczaruje Was swoim smakiem. Miłośników zdrowego odżywiania z pewnością ucieszy dodatek nasion chia, które są naturalnym źródłem wartościowego białka. Dodatkowo nasiona chia odznaczają się wysoką zawartością składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu.
Sposób przygotowania:
Suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i cynamon dokładnie wymieszać. Nasiona chia zmiksować. Nie muszą być zmielone na proszek, ale ważne, by nieco się rozpadły. Zmiksowane nasiona zalać 0,5 szklanki mleka sojowego, wymieszać i odstawić. Do szklanki mleka dodać sok z cytryny; odstawić. Po chwili do suchych składników dodać mleko, namoczone nasiona chia i cukier trzcinowy. Dobrze wymieszać. Formę do tarty wysmarować olejem kokosowym i wyłożyć na nią ciasto. Na wierzch poukładać połówki śliwek, skórką do dołu. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Autor i zdjęcia: Paulina Gruszecka