Deser a’la kutia

Lista składników

Deser a’la kutia

Kaszę wysyp na sitko, opłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem, co umożliwi usunięcie często występującej lekkiej goryczki. Opłukaną kaszę wsyp do 2 szklanek osolonej, gotującej wody, gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 20 min.). Zestaw z ognia, spróbuj czy nie jest zbyt twarda, jeżeli tak, szczelnie przykryj i wstaw do lekko nagrzanego piekarnika (ok. 70st. C) na kilkanaście minut.

Mak zalej wrzątkiem(można mlekiem), odstaw na 12 godzin. Odcedź i dwukrotnie przepuść przez maszynkę.
Ugotowaną kaszę przestudź, jeśli zajdzie taka potrzeba przelej zimną wodą, aby ziarna nie były posklejane.
Miód rozpuść z odrobiną wody, dodaj zmielony mak, sparzone , obrane i rozdrobnione migdały oraz rodzynki i skórkę z pomarańczy. Przesmaż .
Na koniec masę makową wymieszaj z kaszą.