Deser z kaszy jaglanej z polewą owocową

Lista składników

  • Kasza Jaglana - 2 szklanki ugotowanej
  • Ksylitol - 2 łyżki
  • mleko kokosowe - 1 puszka
  • mrożone owoce jagodowe (np. mieszanki porzeczek, malin i jeżyn) - 100 g do masy i 200 g na polewę
  • miód - 1 łyżka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • skórka otarta z cytryny - 1 owoc

Do garnka włożyć ugotowaną wcześniej kaszę, zalać ją mlekiem kokosowym i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie mleko.  Mieszankę zdjąć z ognia, doprawić miodem, cynamonem i skórką cytryny.  Jeszcze ciepłą kaszę z dodatkami zmiksować na gładki mus, następnie wymieszać delikatnie z zamrożonymi owocami. Przełożyć do jednej dużej, lub kilku małych foremek i odstawić do lodówki najlepiej na noc. Przygotować polewę. Owoce przesypać do garnka, dodać ksylitol i gotować na dużym ogniu, tak, by owoce się rozpuściły i połączyły z ksylitolem. Gotować ok. 7  minut, następnie zdjąć z ognia. Gdy deser zastygnie, wyłożyć go na talerz, i podać z ciepłą polewą owocową. Smacznego!

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom