Pomarańczę porządnie umyj, sparz wrzątkiem o cienko otrzyj skórką. Żółtka utrzyj z ksylitolem i skórką pomarańczową. Dodaj do masy kasze mannę z sokiem pomarańczowym i odstaw na 10 minut. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Piekarnik nagrzej do 190C, a tortownicę (średnica 28 cm) natłuść masłem i wysyp odrobiną tartej bułki. Do masy żółtkowej dodaj pianę, całość z wierzchu posyp mąką i całość delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy i piecz ok. 25 minut.
W tym czasie przygotuj sok do nasączenia:
Zagotuj sok pomarańczowy i cytrynowy z ksylitolem. Gotuj na małym ogniu tak długo, aż powstanie syrop. Nie powinien być zbyt gęsty, by mógł wniknąć w ciasto.Po upieczeniu odstaw ciasto na 10 minut, a gdy lekko odparuje polej je ciepłym syropem (możesz zrobić koniuszkiem widelca małe nakłucia na wierzchu ciasta) i odczekaj, aż ciasto całkowicie go wchłonie.
Autor: Agnieszka Maciąg