Piekarnik nagrzej do 190 C. Foremkę do pieczenia o wymiarach 20x20cm dobrze wysmaruj masłem. Na dnie połóż pokrojone banany i posyp je żurawiną. W misce wymieszaj ze sobą płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia oraz wszystkie przyprawy.
W drugiej misce wymieszaj dokładnie mokre składniki: napój sojowy, jajko, roztopione masło oraz cukier. Wymieszaj ze sobą suche i mokre składniki, a następnie dodaj imbir i skórkę pomarańczy.
Wyłóż połowę masy na banany i żurawinę, a następnie wysyp połowę jagód. Wyłóż resztę na górze i posyp pozostałymi jagodami. Dodaj odrobinę cynamonu i ewentualnie cukru trzcinowego. Piecz przez ok 40-45 minut. Przed wyłożeniem na talerze odstaw na ok 7-10 minut, by owsianka lekko przestygła i stężała. Można podawać z gęstym naturalnym jogurtem.
Autor: Agnieszka Maciąg