Faszerowane jajka z prażonym sezamem i rzeżuchą

Lista składników

  • Sezam - 3 łyżki
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • jajka z wolnego wybiegu, ugotowanych na twardo - 6 szt.
  • biały ser twarogowy (półtłusty lub tłusty) - 250 g
  • wędzona makrela bez skóry i ości - 1 szt.
  • majonez lub naturalny jogurt - 3 łyżki
  • Sok z cytryny - do smaku
  • czosnek - 1 ząbek wyciśnięty przez praskę
  • świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
  • rzeżucha - garść
  • Dodatkowy majonez - do ozdoby jajek
Faszerowane jajka z prażonym sezamem i rzeżuchą

Obrane jajka przecinamy wzdłuż na połówki. Delikatnie myjemy żółtka, aby nie uszkodzić „koszulek” z białek. Żółtka, biały ser, makrelę, czosnek i majonez ucieramy na pastę z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny. Pastę obficie nakładamy na połówki białek. Faszerowane jajka układamy na półmisku wyłożonym rzeżuchą. Każde dekorujemy kleksem majonezu i posypujemy prażonym sezamem. Smacznego 🙂