Genialny pasztet z ciecierzycy

Lista składników

  • Ciecierzyca - 250 g
  • Słonecznik Łuskany - 50 g
  • Sól Morska Jodowana - szczypta
  • marchewka - 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • por - 1/2 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • jajko - 2 szt.
  • słodka czerwona papryka w proszku - 2 łyżki
  • kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
  • curry - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • pieprz - szczypta

Kmin rzymski podprażyć na suchej patelni i utłuc w moździerzu. Cebulę i pora obrać, drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z porem. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, kmin rzymski i przyprawę curry, chwilę razem smażyć, cały czas mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody, wymieszać, żeby składniki się połączyły, zestawić z ognia. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Zmiksować składniki pasztetu, czyli ciecierzycę, uprażone ziarna słonecznika, sos marchewkowo pomidorowy i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do wysmarowanej olejem foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 55 minut. Zostawić w formie do wystygnięcia, a następnie przełożyć na talerz.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom