Jajka faszerowane z dodatkiem ostropestu plamistego

Lista składników

  • Ostropest plamisty - 1 łyżka
  • Sól himalajska - szczypta
  • jajko - 8 szt.
  • jogurt typu greckiego - 4 łyżeczki
  • twaróg półtłusty - 100 g
  • pieprz biały - szczypta
  • papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • szczypiorek - 1/2 pęczka

Smaczna i zdrowa przekąska na różne okazje.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. 6 jajkom odcinamy górną część i wyciągamy ze środka żółtko. Wkładamy je do blendera, razem z 2 całymi jajkami. Blendujemy na jednolitą masę, którą następnie przekładamy do miski.

Do masy jajecznej dodajemy jogurt, twaróg półtłusty oraz pół łyżeczki słodkiej suszonej papryki i 1 łyżkę ostropestu plamistego mielonego. Wszystko razem porządnie mieszamy. Teraz dodajemy pokrojony drobno szczypiorek oraz, według własnego smaku, soli himalajskiej i pieprzu białego. Wszystko jeszcze raz porządnie mieszamy.

Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim wydrążone wcześniej jajka. Każde jajko można udekorować na szczycie odrobiną świeżego szczypiorku.

Autor: Marcin Firmanty, Mężczyzna gotuje i…