Koktajl z owoców tropikalnych z ostropestem

Lista składników

  • Ostropest plamisty - 4 łyżeczki
  • miąsz ananasa - 200 g
  • miąsz mango - 150 g
  • pomarańcza - 1 szt.
  • cytryna - 1 szt.
  • kostki lodu - według uznania

Specjalnie dla Was Iza Kulińska, czyli Smaczna Pyza przygotowała słoneczny i pełen witamin koktajl z owoców tropikalnych z ostropestem.

Ostropest plamisty (oset mleczny) jest znany od 2000 lat. Cenili go starożytni Grecy i Rzymianie.

Jego prozdrowotne właściwości wynikają z wysokiej zawartości sylimaryny (426 mg/100g produktu). To związek  chemiczny, który wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, rozkurczowe, detoksykacyjne, żółciotwórcze. Obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy, nowotworom oraz chorobom wątroby i kamicy żółciowej. Podnosi poziom glutationu – naturalnego przeciwutleniacza wytwarzanego w organizmie, chroniącego komórki przed wolnymi rodnikami, zwiększającego odporność i neutralizującego toksyny.

Ostropest plamisty zawiera dużo białka, budulca tkanek oraz błonnika, regulującego pracę układu pokarmowego i sprzyjającego odchudzaniu.

Autor: Iza Kulińska

Cały przepis znajdziecie na blogu.