Kopytka z orzechowym pesto

Lista składników

  • MĄKA KUKURYDZIANA - 50 g
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • ORZECHY LASKOWE - 150 g
  • ziemniaki (koniecznie „stare”, młode ziemniaki mają za dużo wody) - 1 kg
  • marchewka - 3 szt.
  • mąka pszenna - 150 g
  • curry - 1 łyżeczka
  • czosnek - 1/2 ząbka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sok z cytryny - 1/2 szt.
  • olej - ilość zależy od tego, czy chcecie uzyskać gęstą pastę, czy rzadszy sos

Ciasto na kopytka przygotowałam bez jajka. Do ziemniaków dodałam za to marchewkę, która sprawia, że kopytka mają wyraźną słodkawą nutę. Świetnie ona współgra z odrobiną curry i wyrazistym, orzechowo-czosnkowym pesto. To pesto jest moim numerem jeden wśród sosów do makaronu. Uwielbiają go moje dzieci, choć powszechnie wiadomo, że dzieci nie cierpią jakże zdrowej, soczyście zielonej natki pietruszki. W tym wypadku zajadają się nią, aż im się uszy trzęsą, co bardzo mnie cieszy.

Jak przygotować?
Ziemniaki i marchewkę na kopytka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać. Dodać curry, a następnie ugnieść na purée i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej zostawić je na noc. Do ostudzonych ziemniaków dodać oba rodzaje mąki. Wyrobić ciasto. Ilość potrzebnej mąki może się różnić od podanej przeze mnie. Jeśli jest za rzadkie, dodać trochę mąki. Ciasto podzielić na porcje. Formować wałek średnicy ok. 1 1/2 cm i nożem kroić kopytka. Układać je na posypanej stolnicy. W dużym garnku zagotować wodę. Lekko ją osolić i dodać łyżkę oleju. Kopytka gotować partiami, ok. pół minuty od wypłynięcia. Następnie delikatnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Przygotowanie pesto jest bardzo proste. Orzechy podpiec na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć, a skórka będzie łatwo odchodzić. Oczyścić ze skórki, włożyć do blendera z czosnkiem i natką.  Dodać sok z cytryny i olej. Zmiksować całość i … gotowe! Doprawić do smaku solą. Na rozgrzaną patelnię położyć 2-3 łyżki pesto, dodać porcję kopytek, podgrzać razem na średnim ogniu i podawać gorące. Można też dodać starty ostry ser.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom