Kotlety namocz w gorącym bulionie przez ok. 10 minut.
W tym czasie przygotuj farsz: na rozgrzanym tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, dodaj pokrojone w paski pieczarki, po ok. 5 minutach duszenia dodaj białko, szczyptę soli (ewentualnie wg uznania pieprz, paprykę lub inne przyprawy), mieszaj aż farsz będzie gęsty.
Odcedź i lekko odciśnij namoczone kotlety. Na połowę z nich nakładaj farsz, każdy przykryj drugim kotletem, zepnij na końcach wykałaczką.
Tak przygotowane kotlety zamocz w roztrzepanym jajku (lub mleku), panieruj i smaż na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach.
Danie serwujemy z ziemniakami lub ryżem na sypko z dodatkiem surówki.
Kotlety sojowe z farszem pieczarkowym
Lista składników
- Kotlety Sojowe À La Schabowe - 100 g
- Sól himalajska - do smaku
- wrząca woda - 1/2 l
- bulion warzywny - 1 kostka
- jajko - 2 szt.
- białko z jaj - 2 szt.
- pieczarki - 200 g
- cebula średnia - 1 szt.
- olej - do smażenia