Kremowa zupa z porów

Lista składników

  • Organic Sante napój sojowy z wapniem
  • Sól himalajska - do smaku
  • pory średnie - 2 szt.
  • ziemniaki - 2-3 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło - 2 łyżki
  • wywar z warzyw - 500 ml
  • posiekana pietruszka - 1 łyżka
  • starta gałka muszkatołowa - szczypta
  • Napój sojowy Sante Organic z wapniem - 500 ml
Kremowa zupa z porów

Warzywa oczyścić, pory pokroić w krążki, ziemniaki w kostkę, czosnek posiekać. W rondlu rozpuścić masło, włożyć przygotowane warzywa, smażyć 5 minut, następnie zdjąć z ognia. Wlać wywar, zagotować pod przykryciem. Następnie wlać napój roślinny, przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołowa. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż ziemniaki i por będą miękkie. Odlać wywar a warzywa zmiksować na kremową konsystencję, powoli dodając gorący wywar. Doprawić do smaku, posypać natką pietruszki. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.