Krupnik wegetariański

Lista składników

  • Kasza Jęczmienna Perłowa - 1,5 szklanki
  • Sól Morska Jodowana
  • bulion warzywny - 2 l
  • cebula - 1 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • marchewka - 2 szt.
  • por - kawałek
  • seler - kawałek
  • czosnek - 2 ząbki
  • ziemniaki - 4 szt.
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele angielskie - 6 ziarenek
  • lubczyk suszony - 1 łyżeczka
  • pieprz - szczypta

Dziś uczta dla wegetarianów. Skosztujcie wyśmienitego wegetariańskiego krupniku prosto od Marcina Firmantego. Jeśli mamy solić nasze potrawy to tylko solą o obniżonej wartości sodu!

Sól morska o obniżonej zawartości soli, zwana „białym złotem”, jest pozyskiwana przez odparowanie wody morskiej. Dzięki temu zachowuje cenne minerały, z których „oczyszczana” jest tradycyjna sól kuchenna. Sól morska o obniżonej zawartości sodu Sante zawiera 30% mniej sodu niż sól tradycyjna. Jest źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi*. Sól Sante nie zawiera sztucznych antyzbrylaczy (E536) – funkcję antyzbrylającą pełni magnez. Dzięki niemu sól pozostaje sypka.

Przygotowanie:

Do garnka z bulionem wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Marchewkę, pora, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę.
Cebulę i czosnek obieramy ze skórki i opalamy nad palnikiem. Wrzucamy je do gotującego się bulionu wraz z pokrojoną marchewką, porem, selerem i pietruszką. Dorzucamy kaszę jęczmienną. Wszystko razem gotujemy przez około 15 minut.
Po tym czasie, dorzucamy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wszystko razem gotujemy do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, lubczykiem i pieprzem.

Smacznego 🙂

Zdjęcia Marcin Firmanty Mężczyzna gotuje i…