Kulki z piekarnika z quinoa, z jarmużem i groszkiem

Lista składników

Są smaczne i bardzo proste do przygotowania. Pierwotnie próbowałam je usmażyć w głębokim tłuszczu, ale smaczniejsza okazała się kolejna partia, którą upiekłam na złoto w piekarniku. Można je podać z sałatką lub zawinąć w domową pitę (przepis znajdziecie tu).

Jak przygotować?
Ziarna przesypać do garnka. Uprażyć, cały czas mieszając, aż zaczną intensywnie, przyjemnie pachnieć. Następnie przesypać na sitko, przelać wrzątkiem, włożyć ponownie do garnka, zalać wodą w proporcji 1:11/2  i posolić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować, aż ziarna będą miękkie. Na patelni rozgrzać 11/2 łyżki oleju, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Jarmuż bardzo drobno pokroić, dodać do cebuli i czosnku, smażyć razem 5 minut, często mieszając. Do blendera włożyć zielony groszek, dodać cebulę z jarmużem i ugotowane ziarna Quinoa. Zmiksować, doprawić do smaku solą. Z masy uformować niewielkie kulki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pozostałym olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st., z włączoną funkcją góra/dół/termoobieg. Piec ok. 20 minut, aż kulki lekko się zrumienią. Smacznego 🙂

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom