Kuskus zalewamy zimną wodą (większa sypkość kaszy niż w przypadku oblania jej ciepłą wodą). Dodajemy soku ze świeżo wyciśniętej cytryny, posiekane chili, kolendrę oraz kmin rzymski. Czekamy, aż kaszka nasiąknie.
W międzyczasie kroimy ananasa i ogórka w drobną kostkę. Mieszamy wszystko z kaszą Kuskus. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością oliwy.
Pierś z kurczaka nacieramy czosnkiem, chili, kolendrą i kminem. Można ją lekko rozbić, aby przyspieszyć jej opiekanie na patelni. Następnie grillujemy na złoto z obu stron, odwracając od czasu do czasu… tak, aby pięknie się zrumieniła, a w środku pozostała soczysta. Kiedy pierś będzie gotowa, polewamy ją sosem sojowym.
Kaszę podajemy z pokrojonym kurczakiem. Dekorujemy świeżymi ziołami i posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Tak przygotowaną potrawę możemy bez problemu zapakować w torebkę śniadaniową i zjeść za kilka godzin. Bez względu na czas, kasza Kuskus z grillowanym kurczakiem będzie smakowało równie dobrze!
Autor: Grzegorz Łapanowski