Witajcie, mamy dla was ciekawy przepis na przygotowanie kaszy kuskus, której z pewnością smak was nie zawiedzie.
Kasza kus‑kus Sante jest tradycyjną potrawą kuchni afrykańskiej i arabskiej. W krajach arabskich jest symbolem szczęścia i bogactwa. Wytwarzana z grysiku pszennego, ma postać kuleczek o średnicy ok. 1 mm.
Jest naturalnym źródłem błonnika, niacyny (wit. B3) i fosforu. Kasza kus-kus Sante w ilości 100g zaspokaja 22% zapotrzebowania na niacynę i 24% zapotrzebowania na fosfor. Zwiększone zapotrzebowanie na niacynę pojawia się u kobiet w ciąży, karmiących piersią, u osób cierpiących na choroby nowotworowe. Fosfor uważa się za pierwiastek potrzebny do zachowania odpowiedniej mineralizacji kości i zębów.
Pełen przepis na Poranek na słodko.
Autor: Poranek na słodko