Lasagne z polenty z białą fasolą i szpinakiem

Lista składników

  • Kasza Kukurydziana - 1 szklanka
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • Cukier trzcinowy - 1/2 szklanki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • świeżo starty ser parmezan - 25 g
  • świeżo mielony czarny pieprz` - do smaku
  • pokrojone pomidory bez skórek - 3 szklanki
  • czosnek - 2 ząbki wyciśnięte przez praskę
  • posiekana świeża bazylia - 1 łyżka
  • biała fasola z puszki (opłukana i odcedzona) - 200 g
  • szpinak bez łodyżek - 250 g
  • śmietana - 150 ml
  • ser pleśniowy pokrojony w kostkę - 120 g
  • tarta gałka muszkatołowa - duża szczypta
Lasagne z polenty z białą fasolą i szpinakiem

Polenta: w dużym rondlu o grubym dnie zagotuj 8 szklanek wody i dodaj 1 płaską łyżeczkę soli. Zdejmij z ognia i stopniowo dodawaj kaszkę kukurydzianą cały czas mieszając. Postaw garnek z powrotem na ogień i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając przez ok. 15 min., aż polenta zgęstnieje i zacznie odstawać od brzegów garnka. Zdejmij z ognia. Dopraw pieprzem, wymieszaj i przełóż na zwilżoną stolnicę. Za pomocą wilgotnej łopatki rozprowadź polentę na grubość ok. 1 cm i pozostaw do wystygnięcia i stężenia na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nastaw na 190C.
Sos pomidorowy:
W rondlu podgrzej oliwę, dodaj czosnek, pomidory i zagotuj. Dodaj cukier oraz przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 10 min aż woda odparuje, a sos zgęstnieje. Dodaj fasolę i gotuj ok. 2 min. Na końcu dodaj posiekaną bazylię i wymieszaj.
Sos szpinakowy: dokładnie opłukany szpinak przełóż do garnka, przykryj i i gotuj na średnim ogniu ok. 3 min, aż zmięknie (od czasu do czasu mieszając). Przełóż szpinak na sitko i dokładnie odcedź. W małym rondelku odgrzej śmietanę, dodaj ser, gałkę muszkatałową i czosnek, a następnie dodaj szpinak. Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Wykonanie lasagne:
Polentę pokrój na trójkąty i ułóż jedną warstwę na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Nałóż sos pomidorowy, następnie kolejną warstwę polenty, sos szpinakowy, a na wierzchu ostatnią warstwę polenty. Posmaruj z wierzchu oliwą i posyp parmezanem.
Piecz przez 35 minut, a na końcu nastaw funkcję grill z termoobiegiem i przypiecz wierzch potrawy na maksymalnej temperaturze aż wierzch się zrumieni.
Smacznego.

Autor: Agnieszka Maciąg