Letnia sałatka z amarantusem

Lista składników

  • Amarantus Bio - 150 g
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • pomidory dojrzałe - 2 duże sztuki
  • ogórki gruntowe - 4 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • oliwki - garść
  • dymka - 1/2 pęczka
  • oregano świeże - 2 gałązki
  • sok z cytryny - 1/2 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • olej - 2 łyżki

Ziarna amarantusa ugotować według instrukcji na opakowaniu, Odstawić do ostygnięcia. Pomidory, ogórki i cebulę obrać ze skóry. Pokroić, dodać oliwki, posiekaną dymkę i oregano. Warzywa połączyć z amarantusem. Sok z cytryny wymieszać z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić sos solą i polać nim sałatkę. Podawać lekko schłodzoną.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom