Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: jeden mazurek 30 cm/10cm
Składniki:
Spód:
- 100 g płatków owsianych górskich Sante
- 80 g masła orzechowego Sante
- 40 g oleju kokosowego
- 100 g orzechów laskowych Sante
- szczypta soli himalajskiej Sante
- 1 łyżka syropu z agawy
Masa:
- 3 łyżki konfitury bez cukru
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej Sante
- 40 g oleju kokosowego
- 1 szklanka napoju migdałowego Sante Organic
- garść orzechów włoskich Sante
- garść płatków migdałów Sante
- 3 łyżki syropu z agawy
- maliny liofilizowane do posypania
Przygotowanie:
1. Orzechy rozdrabniamy. Wszystkie składniki na spód miksujemy w malakserze do połączenia.
2. Prostokątną blaszkę do tarty wyklejamy przygotowaną masą i dociskamy.
3. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
4. Kaszę prażymy na patelni cały czas mieszając, przelewamy wodą, zalewamy napojem migdałowym Sante Organic i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i bez mieszania gotujemy do czasu wchłonięcia płynu.
5. Studzimy, dodajemy olej kokosowy, orzechy i syrop z agawy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. Spód smarujemy konfiturą, na to wykładamy przygotowany wcześniej krem jaglany.
7. Płatki migdałowe rumienimy na patelni. Posypujemy mazurek migdałami i liofilizowanymi malinami.
8. Mazurek przechowujemy w lodówce do podania.
Smacznego!