Przygotować aromatyczną, pikantną pastę. W moździerzu rozetrzeć czosnek z solą i pozostałymi suchymi przyprawami, aż powstanie ostra pasta przyprawowa.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, wyjąć pestki i pokroić na cienkie plasterki.
Rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać paprykę i pastę przyprawową, smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając, dodać odcedzoną fasolę, soczewicę, chili, całość zalać bulionem warzywnym.
Dodać przecier i gotować 40 minut na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.
Przed podaniem doprawić posiekaną kolendrą. Podawać z domowymi kukurydzianymi tortillami i drobno posiekaną czerwoną cebulą.
Przydatne informacje:
Fasola fioletowa powinna być wcześniej namoczona i ugotowana. Soczewicę polecam podgotować na pół twardo. Do przygotowania Mega wegańskiego chili można użyć zarówno soczewicy czerwonej, jak i zielonej. Smacznego!
Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom