Mega wegańskie chili

Lista składników

  • Soczewica Czerwona - 250 g
  • Soczewica Zielona - 250 g
  • Sól Morska Jodowana - 2 łyżeczki
  • fasola fioletowa - 250 g
  • papryka chili - 1 szt.
  • bulion warzywny - 300 ml
  • papryka czerwona - 2 szt.
  • gęsty przecier pomidorowy - 300 ml
  • cebula biała - 1 duża sztuka
  • czosnek - 8 ząbków
  • goździki - 4 szt.
  • kminu rzymski - 3 łyżeczki
  • kolorowy pieprz - 10 ziarenek
  • pieprz czarny - 5 ziarenek
  • papryka ostra czerwona - 2 łyżeczki
  • pieprz cayenne - 2 łyżeczki
  • papryka czerwona słodka - 2 łyżeczki
  • olej - do smażenia
  • świeża kolendra - wedle uznania

Przygotować aromatyczną, pikantną pastę. W moździerzu rozetrzeć czosnek z solą i pozostałymi suchymi przyprawami, aż powstanie ostra pasta przyprawowa.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, wyjąć pestki i pokroić na cienkie plasterki.
Rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać paprykę i pastę przyprawową, smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając, dodać odcedzoną fasolę, soczewicę, chili, całość zalać bulionem warzywnym.
Dodać przecier i gotować 40 minut na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.
Przed podaniem doprawić posiekaną kolendrą. Podawać z domowymi kukurydzianymi tortillami i drobno posiekaną czerwoną cebulą.

Przydatne informacje:
Fasola fioletowa powinna być wcześniej namoczona i ugotowana. Soczewicę polecam podgotować na pół twardo. Do przygotowania Mega wegańskiego chili można użyć zarówno soczewicy czerwonej, jak i zielonej. Smacznego!

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom