W moim wypadku to wybór podyktowany zdrowiem, mam nietolerancję laktozy, dlatego mleka roślinnego używam wszędzie tam, gdzie pojawia się mleko krowie, np. do naleśników, do ciast, do koktajli, do kawy.
Ale w domu, poza mną, reszta domowników spożywa tradycyjne produkty mleczne, a mimo to wciąż robimy mleko roślinne, nie tylko dla mnie. Po prostu lubimy także mleko migdałowe, orzechowe, kokosowe i oczywiście owsiane.
Wczoraj po sesji zdjęciowej dziewczynki piły mleko owsiane przez słomki z prawdziwą przyjemnością 🙂 Przedstawiłam już przepis na mleko owsiane z ziaren, dziś kolej na najprostszą metodę, czyli mleko z płatków owsianych.
Jak przygotować?
1. Płatki wsypać do blendera i rozdrobnić. Na zdjęciu widać, jak wyglądają przed i po 🙂
2. Przesypać do słoja lub miski i zalać 1500 ml gorącej wody. Odstawić na 30 minut.
3. Następnie zamieszać energicznie zawartość słoja i przelać przez gęste sito. Pozostałą na sitku papkę odcisnąć drewnianym wałkiem.
4. Gotowe mleko przelać do butelek . W lodówce można je trzymać do 3 dni.
Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom