Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań, które można przygotwać. Przepis od Firmantego to orginalne połączenie ciasta na bazie maki kukurydzianej oraz znakomitego wegetariańskiego farszu salsa, przepis nadaje się na każdą okazje.
Mąka kukurydziana Sante to produkt z przemiału ziaren kukurydzy. Ma ładny, złocisty kolor i delikatny smak.
Jest produktem naturalnie bezglutenowym (obecność glutenu może wynikać wyłącznie z zanieczyszczenia ziaren zbożami zawierającymi gluten podczas zbiorów, transportu, przechowywania i przetwarzania).
Odznacza się bardzo wysoką zawartością węglowodanów złożonych w postaci skrobi.
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe:
Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i dodajemy jajko oraz oliwę z oliwek. Powoli mieszając dolewamy gazowanej wody. Cały czas mieszamy, a gdy wlejemy już całą wodą, zaczynamy to robić bardziej energicznie. Czynność tę wykonujemy około 5 minut, aż ciasto będzie lejące się i sprężyste. Gotowe ciasto partiami wlewamy na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju. Naleśniki smażymy po obu stronach na złocisty kolor.
Salsa warzywno-ziołowa:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i lekko szklimy. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę paprykę zieloną i żółtą oraz cukinię. Smażymy całość około 4 minuty. Teraz dodajemy pomidory z puszki i porządnie mieszamy. Dodajemy bazylię, oregano i lubczyk, len mielony złoty oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy całość i smażymy jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając. Gotową salsę odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy salsa jest już letnia, nakładamy ją porcjami na naleśniki, które następnie zamykamy tworząc rożek. Nasze danie jest gotowe do jedzenia.
Smacznego 🙂
Autor: Marcin Firmanty Mężczyzna gotuje i…