Napój witaminowy z marchewki, pomarańczy, selera i jagód goji

Lista składników

  • Jagody Goji - 3 łyżeczki
  • marchewka - 1 kg
  • pomarańcza - 2 szt.
  • woda - 1/2 szklanki
  • seler naciowy - 2 łodygi

Od czego najlepiej zacząć dzień według Marcina Firmantego? Oczywiście od napoju witaminowego z marchewki, pomarańczy, selera oraz z jagodami goji. To idealne zestawienie samych zdrowych rzeczy, które wspomoże układ krwionośny i dobrze wpłynie na wasze serce.

Jagody goji, zwane „owocami długowieczności” i „czerwonymi diamentami”, to owoce kolcowoju, rośliny o charakterze krzewo‑pnącza. Od ponad 2500 lat są stosowane w medycynie chińskiej i tybetańskiej. Należą do tzw. superfoods (super żywność) – to produkty naturalne, zawierające najcenniejsze dla organizmu człowieka składniki odżywcze. Odznaczają się wysoką zawartością błonnika oraz witamin A i E (tzw. witaminy młodości). Są źródłem wartościowego białka i żelaza.

Przygotowanie:

Marchewki obrać i przepuścić przez sokowirówkę. Tak samo postąpić z łodygami selera naciowego. Powstałe soki, przelać do dzbanka i porządnie wymieszać.Pomarańcze wycisnąć, przy użyciu ręcznej wyciskarki do soku. Uzyskany sok przelać do wcześniej, wyciśniętych w sokowirówce warzyw. Jagody goji zalać połową szklanki gorącej wody. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie, wszystko razem porządnie zblendować i dodać do wcześniej przygotowanych soków. Wymieszać. Sok gotowy jest do picia. Z podanych ilości powstanie około 1 litra soku.

Autor: Marcin Firmanty, Mężczyzna gotuje i…