Owsiane bułeczki z bakaliami

Lista składników

  • Musli Owocowe - 100 g
  • Sól himalajska - 1 łyżeczka
  • ciepłe mleko - 1/2 szklanki
  • ciepła woda - 1/2 szklanki
  • masło rozpuszczone - 1 łyżka
  • oliwa - 1 łyżka
  • miód - 2 łyżki
  • jajko - 1 szt.
  • mąka - 450 g
  • suszone drożdże - 1 op.
  • jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt.
  • mleko do posmarowania łyżeczek - 1 łyżka

Mąkę wymieszać z drożdżami, musli i solą. Mleko, wodę, masło, oliwę, miód i jajko wymieszać i wlać do suchych składników. Całość wyrobić na elastyczne ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie podzielić ciasto na 12 porcji i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i odstawić jeszcze na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 190 st.C.  Na bułeczkach zrobić wgłębienie, np. trzonkiem drewnianej łyżki, posmarować je jakiem wymieszanym z mlekiem i dodatkowo posypać musli. Piec ok. 20 minut, aż będę złociste.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom