Przygotowanie:
- Żurawinę zalewamy gorącą wodą, aby lekko zmiękła, odsączamy.
- Napój roślinny Lovege migdał-owies wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy płatki owsiane (z całości odkładamy 2 łyżki płatków) i szczyptę soli. Gotujemy 5 minut, lub do momentu aż owsianka zgęstnieje, a płatki zmiękną. Przykrywamy i odstawiamy.
- Na suchej patelni prażymy migdały i odłożone wcześniej płatki owsiane. Gdy całość się zarumieni, dodajemy miód i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Następnie przekładamy na kawałek pergaminu i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie łamiemy na mniejsze kawałki.
- Pomarańczę obieramy i kroimy na plasterki.
- Owsiankę przekładamy do miseczek. Na górze układamy plasterki pomarańczy, żurawinę oraz prażone migdały z płatkami w miodzie.
- Podajemy.
Porcji: 3
- czas przygotowania: 20 minut
- okazja: śniadanie
- stopień trudności: łatwe