Z mąki, masła i odrobiny soli zagnieć ciasto, włóż je do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstaw do lodówki na 30 min.
Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w słupki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Warzywa lekko podsmaż, przypraw solą, pieprzem i ziołami. Ciasto wstaw do piekarnika i w temperaturze 190C piecz przez 20 min. Podpieczone ciasto posyp obficie otrębami, wyłóż podsmażone warzywa. Jajka wymieszaj ze śmietaną, wylej na warzywa, posyp tartym serem i zapiekaj 20 min w 180C. Upieczoną potrawę podziel na porcje, ozdób gałązkami natki.
Papryka zapiekana w kruchym cieście
Lista składników
- Otręby żytnie - 50 g
- Sól Morska Jodowana - do smaku
- papryka czerwona - 1 strąk
- papryka zielona - 1 strąk
- papryka żółta - 1 strąk
- papryka pomarańczowa - 1 strąk
- cebula - 2 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- jajko - 3 szt.
- oliwa - 3 łyżki
- jogurt naturalny - 1/2 szklanki
- żółty ser - 150 g
- suszony tymianek - 1/2 łyżeczki
- suszony rozmaryn - 1/2 łyżeczki
- mąka - 200 g na ciasto
- masło - 100 g na ciasto
- gałązki natki pietruszki - do dekoracji