Papryka zapiekana w kruchym cieście

Lista składników

  • Otręby żytnie - 50 g
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • papryka czerwona - 1 strąk
  • papryka zielona - 1 strąk
  • papryka żółta - 1 strąk
  • papryka pomarańczowa - 1 strąk
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • jajko - 3 szt.
  • oliwa - 3 łyżki
  • jogurt naturalny - 1/2 szklanki
  • żółty ser - 150 g
  • suszony tymianek - 1/2 łyżeczki
  • suszony rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • mąka - 200 g na ciasto
  • masło - 100 g na ciasto
  • gałązki natki pietruszki - do dekoracji
Papryka zapiekana w kruchym cieście

Z mąki, masła i odrobiny soli zagnieć ciasto, włóż je do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstaw do lodówki na 30 min.
Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w słupki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Warzywa lekko podsmaż, przypraw solą, pieprzem i ziołami. Ciasto wstaw do piekarnika i w temperaturze 190C piecz przez 20 min. Podpieczone ciasto posyp obficie otrębami, wyłóż podsmażone warzywa. Jajka wymieszaj ze śmietaną, wylej na warzywa, posyp tartym serem i zapiekaj 20 min w 180C. Upieczoną potrawę podziel na porcje, ozdób gałązkami natki.