Pasta z czerwonej soczewicy

Lista składników

  • Soczewica Czerwona - 150 g
  • Sezam - 1 łyżka
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryka czerwona - 1/2 szt.
  • papryczka chili - 1 szt.
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
  • oliwa - 4 łyżki
  • świeżo mielony pieprz - do smaku
Pasta z czerwonej soczewicy

Soczewicę ugotuj do miękkości, tak, żeby prawie się rozpadała. Odcedź z nadmiaru wody.
Posiekaj cebulę, czosnek, paprykę i chili, a następnie przesmaż na oliwie do miękkości.
Połącz z soczewicą, dodaj pozostałe przyprawy i całość zmiksuj na gęstą pastę. Na końcu dodaj sezam oraz sok z cytryny i całość wymieszaj. Kanapki możesz posypać świeżymi ziołami lub posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Autor: Agnieszka Maciąg