Pierogi z farszem sojowym

Lista składników

  • Soja - 350 g
  • Sól himalajska - 3/4 łyżeczki
  • jajko - 3 szt.
  • posiekane i podsmażone cebule - 2 szt.
  • pieczarki - kilka
  • bułka - 1 szt.
  • olej - 1 łyżeczka
  • gorąca woda - 1 szklanka
  • mąka - 3 szklanki
Pierogi z farszem sojowym

Ciasto:
Mąkę, wodę, 1 jajko, sól i olej zagnieść ręcznie lub wyrobić w mikserze na najwolniejszych obrotach. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką do grubości ok. 2 mm. , wykrój krążki.

Farsz:
Soję zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 godz. Następnie ugotować ją w świeżej wodzie, odcedzić. Ziarno soi przygotowane wg zamieszczonego przepisu zmiksuj w mikserze lub przetrzyj przez sito. Dodaj jaja, posiekane i podsmażone cebule z kilkoma pieczarkami, odciśniętą, uprzednio namoczoną w wodzie lub mleku bułkę, dopraw solą, pieprzem, i innymi przyprawami – zależnie od upodobań.

Na wykrojone krążki nałóż farsz sojowy, zawiń, starannie sklej brzegi. Wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok 5 minut.