Pisanki owsiano-czekoladowe

Lista składników

Szukacie pomysłu na wielkanocne przysmaki? Beata Lipov Lawendowy Dom poleca własnoręcznie zrobione pisanki o smaku czekoladowym. Spróbujcie sami!

Przygotowanie:

Masło rozpuścić. Czekoladę zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Ciasteczka, płatki, masło orzechowe i kakao przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać startą  czekoladę i masło, zmiksować ponownie tak, by składniki połączyły się w jedną masę. Formować niewielkie jajka, co jakiś czas zwilżając dłonie wodą. Podczas formowania masa dość łatwo się odkształca, dlatego po pierwszym formowaniu schłodzić pisanki przez 30 minut w lodówce i gdy są lekko utwardzone, można łatwo dopracować ich kształt. Jajka można oblać czekoladą, lub oprószyć kakao.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom